donderdag 1 augustus 2019

Albi.



Zachtjes begon de regen vanmorgen, zo uit het niets, te tikken op het caravanraam. Er was geen regen voorspeld en de zon had al aan de hemel gestaan maar hij heeft zich waarschijnlijk bedacht en vond dat de wolken eerst hun overtollige water mochten lozen. Wij moesten ook nog douchen, ontbijten enz., en we hebben de tijd. Zo rond 11 uur zijn we naar Albi vertrokken. Het ligt maar 15 km van de camping vandaan dus we waren er zo.

Vrij snel vonden we een parkeerplaats en toen eerst maar eens op zoek naar de Toeristeninformatie. We hadden beide al een beetje om ons heen gekeken toen we de stad inreden maar het lokte ons nog niet zo erg. Soms heb je meteen zo’n gevoel van, ja , we gaan een mooie wandeling maken, maar nu , we wisten het niet. De eerste indruk liet te wensen over. De toeristeninformatie hadden we snel gevonden en met een goede plattegrond en daarop een rode stadswandeling uitgetekend, zijn we gaan lopen.


De stad heeft ons zeer verrast. Wat hebben we weer veel mooie dingen gezien. Een enorme kathedraal en dan denk je soms, weer een, maar deze was zo apart gebouwd, m.n. de buitenkant. Het gebouw was enorm groot, rond, hoog, zonder veel tierelantijnen en van binnen juist zo druk en gedecoreerd, dat dat eigenlijk niet paste bij elkaar. De buitenkant lijkt een soort fort en dat moest het ook uitstralen in de dertiende eeuw. Er was zolang gevochten tegen ketters dat dit gebouw moest aantonen dat de kerk een instituut was waar niet mee viel te sollen.




Naast de kerk staat het museum van Henri de Toulouse- Lautrec. Hij is in Albi geboren maar al op jonge leeftijd naar Parijs vertrokken. Het museumgebouw is prachtig. De collectie hebben we niet bewonderd, wel alles wat er over hem te zien viel in de mediatheek die ernaast was. Hij heeft veel geschilderd en getekend en ook affiches gemaakt voor de Moulin Rouge in Parijs.
Toen moest ik eerst eten anders zou het niet goed gaan. Soms heb ik last van een roepende maag: ik moet gevuld worden! Tegenover het museum hebben we een goed restaurant gevonden. Het eten was heerlijk. Freddy had het driegangen dagmenu en ik gegrilde zalm met notenrijst en groente in een heerlijke sinaasappelsaus. Schuin achter ons zaten twee Duitse stellen. Natuurlijk aten ze ook maar aan drank ontbrak het ook niet. De ene fles rosé na de andere werd gebracht. Ze hadden me een lol en de stemmen werden steeds luider. Bij de koffie nog een aperitief en volgens mij kregen ze ook nog iets van het huis. Ik hoop dat ze de stad al hadden gezien want anders zou het weleens een lastige wandeling kunnen worden. 



Na het eten verder met de wandeling. Door een prachtige tuin liepen we langs het museum, langs de rivier de Tarn en weer de stad in door allerlei straatjes en steegjes. Mooie binnentuinen, een klooster galerieën, een prachtige markthal en winkeltjes. Op een groot plein, voor de kathedraal hingen nog gele truien van de Tour de France, wel van karton. In deze stad waren de renners halverwege juli. De tv uitzending toen, werd ook vanaf dit plein uitgezonden.




Rond vijf uur zijn we weer naar de auto gelopen en teruggereden via een supermarkt want er moest nog melk, brood, ei en yoghurt gehaald worden. Koken doen we vandaag niet , dat heeft de kok voor ons gedaan. Ook weleens fijn natuurlijk.



Het was een prachtige dag, veel gezien weer en morgen richting Gap, de Alpen. Het is een heel eind dus we nemen ergens een tussenstop maar waar? Dat ligt aan onszelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten