zaterdag 10 augustus 2019

Grenoble.




Voordat we morgen verder gaan wilden we toch nog wel even naar Grenoble. De stad, die in 1968 de Olympische Winterspelen mocht organiseren en waar de Nederlandse schaatsers toen ook al wat medailles in de wacht sleepten, ligt hier maar elf km. vandaan. 
Dus geen lange rit.                                                                                                                      
Alle dorpen voor Grenoble liggen aaneen en lopen zo over in de voorstad. Als je in het centrum bent, heb je dus inderdaad maar 11 km gereden. Het inwoneraantal is ongeveer 160.000 mensen. We hadden snel een parkeergarage gevonden. Toen op weg naar de Toeristen informatie. Een bereidwillige dame nam ons mee de goede kant op. Zij vertelde dat het nu wel erg rustig in de stad is want veel Fransen zijn op vakantie. En er zijn nu veel Nederlanders in Frankrijk, vertelde ze met een lach. De Fransen zelf gaan graag naar de zee of trekken de bergen in.
Bij de toeristen informatie kregen we alles aangereikt in het Nederlands, een plattegrond en over alle bezienswaardigheden een Nederlandse beschrijving. De jongeman zelf sprak geen Nederlands, zei hij.
Toen we de stad binnenkwamen waren we niet meteen enthousiast. Veel oude hoogbouw, weinig groen, veel troep langs de kant van de weg. Toch kan het gaan veranderen als je aan de wandel gaat.
We volgen altijd keurig de nummering op de plattegrond, zodat we niets missen van de plek waar we zijn. Het gevoel van een mooie stad kwam echter maar niet. Er is niet echt een oud centrum, de hele stad ligt overhoop door werkzaamheden. Overal zwervers; veel leegstand in het winkelgebied. 
De trottoirs heel vaak vies met van alles en nog wat. 






Het park in de stad is wel mooi; veel hoge platanen en een mooie muziekkoepel
Een paar te dure winkels, die nog wel iets van een chique uitstraling hebben maar verder werden wij niet enthousiast. We hebben wel het grootste gedeelte van de wandeling gedaan, nog in een paar winkels geweest, Freddy nog een kop koffie gedronken en ik de Hema in om te kijken of het assortiment een beetje overeenkomt; zo nieuwsgierig ben ik dan ook wel weer. Er is heel weinig van alles en geen Hema tompouce of taart. Ook hebben we hier al een Zeeman gezien.


Inmiddels was het half twee en kregen we trek in eten. Een klein tentje in het park had een prima kaart. We bestelden beide een steak met salade en friet; dan hoeven we vanavond ook niet te koken. Een lekker stokbrood met ei en ham is dan ook prima. Er wordt trouwens overal meteen een fles water neergezet met twee glazen. Heel fijn; in Nederland is dat altijd nog wel een dingetje. Voordat we weer verder gaan, maken we altijd gebruik van het toilet. Freddy gaat altijd eerst en kijkt of het er mee door kan. Staand plassen is meestal wel te doen maar zitten niet altijd. Dus eerst inspectie. Freddy kwam terug en het was er zo vies, de deur hing uit het scharnier, het stonk er, dus geen optie voor mij om ook te gaan. 



Nog even geduld dus. Wel eerst betalen natuurlijk en toen weer verder gewandeld maar ook al vrij snel de P garage opgezocht en weer naar de camping. Onderweg nog wat dingen voor morgen ingeslagen en lekker gaan zitten om te lezen. Het is vandaag trouwens iets minder warm maar heel drukkend. Er wordt wel iets verwacht morgen en overmorgen. Weeronline is niet zo positief.
Waar het morgen precies naar toe gaat weten we nog niet. Daar moeten we het nog over eens worden maar dat komt goed. In ieder geval naar het noorden; niet verder van huis af. Ik zie Freddy al rommelen met wat spullen buiten. Nu hebben wij meestal alles met een half uur ingepakt als het moet maar de lucht ziet er ook niet zo fraai uit boven de bergen. Het kan al maar vast droog weggezet zijn. Vanavond nog even betalen en dan morgen weer e   n route.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten