maandag 12 augustus 2019

Louhans en een rondrit.




Vanmorgen dus vroeg op pad. We hadden de wekker gezet en om half negen , na een douche en ontbijt, reden we naar de Beestenmarkt. We hadden snel een parkeerplaats gevonden want het was nog niet druk. Een enkele toerist en de lokale bevolking. Marianne Thieme en haar partijgenoten hadden hier ter plekke een inzinking gekregen. Wat je ziet is eigenlijk niet om aan te zien. De dieren die verkocht mogen worden zitten in te kleine hokken, opgepropt bij elkaar. 



Er zijn kippen, hanen, kwartels, konijnen, in vele soorten, kalkoenen, vogels, puppy’s, kittens, geiten, biggen. Volgens mij heb ik alles. Als een koper iets wil kopen, wordt dat aangewezen; de verkoper pakt het beest of de beesten uit het hok, ze worden in kartonnen dozen gepropt, er worden gaten met een mes ingemaakt, dicht getapet, betalen en meenemen. 





Het zijn allemaal boeren uit de omgeving. Een levendige handel, dat wel! Ik ben wel een paar keer doorgelopen. Freddy heeft het allemaal goed bekeken volgens mij. Er lagen zelfs dode kippen met een paar veren en de kop er nog aan in vitrines om verkocht te worden.



Ook is er een streekmarkt met lokale producten zoals worsten, kazen, wijnen en de Louhanser koek. De naam ben ik kwijt. Het lijkt op een hoge gevulde koek en dan gemaakt van een soort bladerdeeg. Een glaasje wijn met een koek en dat om half 11; geen van beide was lekker, vonden wij maar je moet alles proeven heb ik vroeger geleerd. 



Er werd door de mensen op de markt al flink gebruik van gemaakt en dat op de maandagmorgen. Een bijzonder start van de werkweek. De markt is enorm groot en gaat bijna door het hele stadje. Toen we bij de kleding, riemen en zeepjes kwamen zijn we omgekeerd en weer naar de auto teruggelopen. Het was een bijzondere ervaring. We denken niet dat dit in Nederland nog gebeurt en dat zou waarschijnlijk ook niet meer toegelaten worden. Maar goed ook! Inmiddels was de zon gaan schijnen en was het erg druk. Wel fijn dat we zo vroeg zijn gegaan. Goede tip van de campingeigenaar.
Op de camping was iedereen wakker, de zon kwam erdoor en we hebben buiten een broodje gegeten en wat gelezen. Vanmiddag hebben we nog een autorit gemaakt door de omgeving. Op de camping liggen routes die je zo kunt pakken. 



Het was een mooie rit door gehuchtjes, stadjes en natuurgebied. Het is hier heuvelachtig en de Charolaiskoeien lopen samen met de Bresser kippen in enorme weides. Scharrelkoeien en kippen, beide wit, een prachtig gezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten