woensdag 14 augustus 2019

Camping en fietstocht.




Vandaag voor mij een rustdag. Ik heb ook letterlijk niets uitgevoerd. Een keer water gehaald, een boodschap gedaan, wat op geruimd, maar dat is het dan ook wel zo’n beetje. Het is nog steeds mooi weer; zo’n 25 gr. heel rustig op de camping. Er zijn veel gezinnen weg vandaag. De camping zit bijna helemaal vol met Nederlandse gezinnen met kinderen. Wij staan aan de rand dus merken niet zoveel van al het kindergedoe. Als ik ’s morgens al vroeg naar de wc’s loop, zitten er al vaders met hun kroost op de stoelen bij de tent of lopen een rondje. Het brood is er pas om half negen dus dat kan nog niet gegeten worden maar met kleine kinderen ligt er altijd wel een voorraad met crackers en stengels voor de eerste trek. Het valt wel op dat het de vaders zijn die dan de vroege uren draaien. Was dat bij ons ook zo? Geen idee meer eigenlijk maar ik denk het niet.



Freddy heeft vanmiddag nog een stuk gefietst. Twee accu’s in de fietstas en de verrekijker en het fototoestel. Je weet maar nooit wat je onderweg nog ziet. Wel een beetje een terugkomtijd afgesproken want Freddy verrast mij nog wel eens met iets. Om half vijf ging de telefoon; Freddy: “hoe heet het dorpje waar we dichtbij zitten?” Gelukkig , geen narigheid!  Een half uur later fietste hij de camping op. Het was gelukt om nog een vreemde vogel te spotten maar de naam is nog niet bekend. Moet nog opgezocht worden. 



De heuvels zijn hier nog wel redelijk hoog dus de afdalingen die hij heeft gemaakt gingen met een vaart van 40 km. per uur. Harder kan de fiets niet; te kleine banden; gelukkig maar!
Ook had Freddy nog een heel gesprek met de beheerder van de camping over de kippen die hier lopen en de boerderij die is opgeknapt en waar hij woont met zijn gezin. De kale nekken kippen die hier lopen zijn niet kaal gepikt of geplukt, maar dat is het ras: Cou Nu; letterlijk vertaald: kale nek. Dit ras bestaat hier naast de Bresserkip en wordt gehouden en gegeten door het plebs in deze regio. De Bresserkip is voor de meer welgestelde mensen. De Cou NU heeft allerlei kleuren en de Bresser kip is altijd wit. Van de Bresserkip mogen er maar 500 stuks in een groot weiland lopen en ze krijgen dan het merkteken om de poten. Ook veel duurder natuurlijk.





Er zijn nog veel oude boerderijen hier en die zijn gebouwd van leem en stro. In de muren zitten gaten en die zijn van de draagbalken waarop de muren werden gebouwd. Als de muren waren uitgehard, konden de draagbalken weer verwijderd worden en opnieuw worden gebruikt voor de volgende laag. Wij dachten dat de gaten voor ventilatie waren omdat het zulke oude gevels en muren zijn. De dak oversteken zijn ook heel groot omdat ze de muren moeten beschermen tegen de regen en ook omdat ze een extra schaduwplek creëren. Alle boerderijen zijn en worden nu nog in de lengteas noord/zuid gebouwd. Zo heeft men altijd een zon- en een schaduwkant aan het huis.




De kippen hier op de camping hebben het goed. Er zijn veel stokbrood kruimels en daar zijn ze dol op. Te dol soms want vanmiddag vond een hond dat de kippen te dichtbij de camper kwamen. De hond trok zich los, riem kapot en achter de kippen aan. Gelukkig zag de bazin het op tijd en de hond luisterde meteen toen ze hem riep. Gelukkig voor de kip want anders had de campingeigenaar een kip minder gehad.
Morgen vertrekken we weer hier. We rijden richting Mulhouse, zo’n 300 km. hier vandaan. Vanavond de route even uitstippelen en dan naar de volgende camping.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten