Gisteren veel kippen gezien dus vandaag maar eens kip eten,
dachten we vanmorgen. En niet bij de caravan maar in de stad van de kip,
Bourg-en-Bresse. De stad ligt ongeveer 30 km hier vandaan. Het is een grote
marktstad met gerestaureerde vakwerkhuizen, winkelstraten en steegjes, een
bijzondere kerk en een abdij. Er zijn enorm veel parkeerplaatsen en allemaal
gratis. We hebben nog een mevrouw aangesproken en gevraagd of het inderdaad zo
is en ze beaamde dat ook. Dat is in een wat grote stad meestal wel anders. We liepen
eerst naar de Tourist Information, maar die was gesloten tot half drie. Toen
zelf maar aan de wandel en een beetje de borden gevolgd met de bezienswaardigheden.
Freddy vindt de stad wat armoedig overkomen en ook de mensen die we op straat
zagen. Dit gedeelte van Frankrijk is meer met veel boeren bevolkt. Als je naar het landschap
kijkt en naar de huizen, zie je veel boerderijen met koeien en kippen en op de
hellingen groeit de tarwe en wordt er mais en aardappelen verbouwd. Ook tracktoren
met platte wagens met hooibalen en loonwerkersbedrijven zie je veel. Het
straatbeeld wordt daardoor dan misschien ook wel voor het grote deel zo
bepaald. Veel toeristen hebben we niet gezien. En wij vallen nergens op; altijd
even gewoon!
Het huis is volledig beschilderd met ramen mensen winkels enz.
Op een gegeven moment wilden we eten en liepen we eigenlijk
zo tegen een bistro aan in een kleine straat/steeg. Er zaten een paar gasten
buiten en op een schoolbord werd de Bresserkip als specialiteit aangeraden. Mooier
kon niet natuurlijk. De eigenaresse kwam naar ons toe en vertelde dat het gerecht
wat als dagmenu op het bord stond, al was uitverkocht; geen lamsvlees meer. Wij
vertelden dat we voor de kip kwamen. Oui, oui, très bien! Glaasje rosé erbij en
natuurlijk werd er meteen een fles water neergezet.
Na een half uurtje werd eerst de friet en de salade gebracht
en toen de kip op een voorverwarmd bord met champions, een roomsaus erbij, witlof
en een gegrilde tomaat. Het zag er heerlijk uit. Om de poot van de Bresser kip
zat een zilverkleurige ring.
Freddy maakte er een foto van en toen kwam de
eigenaresse vertellen dat elke Bresse kip een keurmerk heeft, een appellation
contrôlée,
met de naam van de kippenboer en de naam van de stad/dorp waar de kip vandaan
komt. Heel bijzonder om te horen. Het smaakte allemaal verrukkelijk; het was
ook veel dus vanavond een kleine hap.
Na de maaltijd terug gelopen naar de auto, zakkenrollers
goed in de gaten gehouden, de politie was ook alert, zei Freddy, en een baquette meegenomen van een bakker. Voor
een “lekkere” trek vanavond. Daar zijn
de meningen trouwens over verdeeld.
Terug op de camping, heerlijk onderuit gezakt, een boek gelezen
in het zonnetje. Morgen
wordt het weer een mooie dag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten