woensdag 31 juli 2019

Cordes sur Ciel en de Gorges de lÁveyron.




Vanmorgen lag Freddy al vroeg op zijn rug onder de caravan. De mover werkt al een paar dagen niet zo goed. Dat was waarschijnlijk ook de oorzaak van het gestuntel gisteren met de caravan. Vanmorgen het caravanbedrijf gebeld om te vragen of er iets aan te doen is. Naar aanleiding van een tip van een van de monteurs onder de caravan gekropen, fijn dat hij zo slank is en behendig, met een grote dopsleutel en nog een ander stuk gereedschap maar na een paar minuten won de schroef het van de dopsleutel en brak af. Het kan natuurlijk ook de geweldige kracht van Freddy zijn maar de kop was er af dus er viel niets meer te draaien. Het kan geen kwaad zegt Freddy en meestal heeft hij gelijk in dat soort gevallen. Aan het eind van de vakantie zullen we het weten.

Na het ontbijt en de was, want af en toe moet dat ook, naar het stadje Cordes sur Ciel, zo’n twintig km vanaf de camping. Het was een prachtige rit er naar toe. Toen we een paar km op weg waren was het landschap al zo anders dan hier. Glooiende heuvels met wijnranken en zonnebloemen. 



Een leuk nieuwtje over de zonnebloem misschien, ik wist dit nog niet! Op een Instagram pagina van een biologie leerkracht, las ik gisteren de volgende vraag: hoe kan het dat de zonnebloemen meedraaien met de zon?  De stengel van de zonnebloem groeit ‘s nachts aan de westelijke kant sneller en overdag groeit de stengel aan de oostelijke kant sneller. Als ze volgroeid zijn, wijzen de bloemen naar het oosten, ze warmen dan snel op zodat ze de meeste insecten lokken. Leuk weetje, vind ik.

Wat een wijndomeinen hebben we gezien: Domaine Jean Jaques, Domaine Trigot, Domaine Pierre Thoussaint enz. enz. Al deze wijnen worden hier in de buurt gebotteld en hebben de plaats Gaillac op de fles staan. Deze stad ligt op zo’n tien km. van de camping vandaan. We zijn wel even een wijnzaak binnen gewandeld om te kijken en inderdaad, de rode en de witte wijnen en de rosé hebben allemaal de naam van deze stad op het etiket staan. We zouden eigenlijk wel een fles moeten kopen om de smaak te testen.
Onze auto konden we kwijt op een prachtige parkeerplaats, een beetje in de schaduw dus helemaal goed. Er liep een struise Française rond in uniform; ze bleek de parkeerwachter te zijn. Elke auto werd goed gecheckt. Wij hadden haar hulp nog wel nodig want je moest en je pincode en ook je autonummer invoeren en dan pas kreeg je een kaartje. Ze was alleraardigst.

In Cordes hebben we eerst een kop koffie met iets lekkers genomen en toen zijn we naar boven gelopen. Ik had al gelezen dat het een enorme klim zou zijn. Honderdzestig meter stijgen over een korte afstand; Het stijgingspercentage haalt gemiddeld wel de 25%, denkt Freddy. We moesten ook al klimmen vanaf de parkeerplaats, ook zo’n steile klim trouwens.




Cordes is gebouwd op een rots. Het stadje, met nog geen 1000 inwoners, lijkt te zweven in de lucht. Rond 1900 was de stad helemaal vervallen. Een groep bewoners, waaronder een aantal kunstenaars hebben het stadje weer leven in geblazen en gerestaureerd. Wat is het prachtig geworden, heel authentiek; veel ateliers en winkeltjes in prachtige panden. Ongelooflijk mooi! 




Alles wat je ziet is mooi! We hebben genoten, een lekker ijsje gegeten en heel veel foto’s gemaakt. Een digitale fotocamera is dan een zegen. Knip maar raak. Het toerisme is de enige bron van inkomsten maar zoveel toeristen waren er volgens ons vandaag niet. We konden alles goed fotograferen zonder dat je andere mensen op de foto kreeg.  Rond een uurtje of drie liepen wij weer naar beneden; het werd wel iets drukker toen.
Wij vervolgden onze tocht naar de kloof de l’ Aveyron. Wat een prachtige rit was dat. Kronkelende wegen door een prachtige omgeving van rotsen en tunnels met onder ons de rivier de  l”Aveyron. 



Mooie stadjes die op een rots liggen met prachtige straatjes. Wat een schitterende omgeving zo’n twintig km van de camping af.
Ook is de Tour de France hier door heen gekomen. De namen van o.a.  Poels en Kelderman zagen we  nog op de weg staan. Ook een fiets van stro stond nog langs de kant van de weg.
We hebben vandaag genoten van een prachtige rit door deze omgeving.



Op de camping hebben we nieuwe buren, Nederlanders. We gaan dat bijna uniek vinden hier. Zelfs vandaag hebben we maar twee Nederlandse auto’s gezien. Frankrijk wordt dus nog niet helemaal overspoeld door Nederlanders in de zomer.

Freddy heeft nog geen vogel kunnen vastleggen deze vakantie. Dat is wel een trieste zaak vindt hij. Een duif zou nog wel lukken maar dat is het dan ook. Die laten hun poep trouwens vallen waar je niet wilt dat ze dat doen, zoals op je stoel. Maar dat terzijde. Hopelijk komt zijn vogeltijd nog.
Morgen naar Albi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten