donderdag 18 juli 2019

Straatsburg




Met de trein naar Straatsburg. Een prima keuze om het op deze manier te doen. Een half uurtje en je stapt uit op 10min. lopen van het centrum. Het is een prachtig station met een mooie oude gevel en een glazen koepel er omheen.


Een kaartje koop je hier voor het aantal mensen dat met je meereist. Een kaartje voor heen en een kaartje voor terug Op het kaartje staat: deux adultes.  De loketman  keek ons aan en vroeg ”boven de 50?” Nou, duidelijk ja. Dus korting voor ons. Ik heb niet gevraagd hoeveel maar al korting op je 50ste! Aardig land voor de mensen maar of het ook uit kan. Ik heb zo mijn twijfels maar heb geen economie gestudeerd dus dit is meer een gevoel van mij. 
Er gaan ook behoorlijk wat beroepsmensen op hun 52ste al met pensioen in Frankrijk. Nu ook nog.

Straatsburg is een prachtige stad. Het is natuurlijk een van de twee hoofdsteden van de Europese Unie. De stad is een mengeling van oud en nieuw. Veel mooie vakwerkhuizen, gerestaureerde wijken, mooie winkels, een enorme kathedraal en mooie bruggen, rijk versiert met bloemen, over het kanaal de Líll, die door de stad stroomt. Straatsburg ligt ook aan de Rijn. Als je de Rijn oversteekt, ben je in Duitsland. De Kathedraal hoort bij de grootste kerken van Frankrijk. Binnenin de kerk bevindt zich een astronomisch uurwerk dat alleen om 12.31uur in beweging komt. Twaalf apostelen komen voorbij en krijgen de zegen van Jezus. Bij elke vierde apostel kraait er een haan.




Wat wel opvalt is het grote aantal zwervers in de stad. Jonge mannen en vrouwen, oude mensen, echt heel veel. Ik voel me daar altijd ongemakkelijk bij. Ook roken er nog veel mensen vinden wij.
We hebben lekker geluncht in de stad ; overal leuke gezellige plekjes waar je kunt eten. Wij kozen Flammkuchen of een Alsacher pizza, zoals ze dat hier ook noemen. De bodem is flinterdun en knapperig. Freddy had er een met spek en ham en champignons en ik een met veel soorten groente erop. Heerlijk, een lekker glaasje witte wijn erbij, genieten.




Terug op de camping alvast aan het opruimen begonnen. De fietsen in de auto, en de luifel al vast ingedraaid. “s Ochtends is het nog wel eens vochtig en droog oprollen is wel zo prettig. We vertrekken morgen in westelijke richting. We wilden eerst zuidelijker, dan richting het westen en weer omhoog en weer naar het oosten maar aangezien het nu overal nog prachtig weer is, kiezen we er voor om het rondje Frankrijk de andere kant op te maken. Richting Orleans, Limoges, Albi, Valence, Grenoble, Mulhouse, Annecy, Straatsburg en weer Duitsland in. 

Zo omzeilen we ook de drukte van de Tour de France. We volgen het wel op de laptop maar hoeven niet in de buurt te zitten waar de etappes worden verreden. Veel drukte en vaak weinig plek omdat veel mensen de tour wel volgen met caravan of camper.

Dit is een beetje de planning zoals we nu hebben bedacht. Dat zegt niet alles natuurlijk.
Het Bugattimuseum hier laten we dus voor wat het is,  want in Mulhouse is een enorm automuseum met Bugatti’s, Ferrari ’s , Mercedessen en een Rolls Royce. Daar gaan we dan ook zeker naar toe. Ik plan dan wel een ander bezoekje in de buurt.

De VVV in Straatsburg heeft trouwens een stadsplan met wandeling in het Nederlands, heel handig. Ook een voordeeltje van het EU lidmaatschap natuurlijk!!!

4 opmerkingen:

  1. Klinkt goed luitjes. Ja die Fransen mogen niet klagen wat betreft hun pensioenleeftijd.
    Voor morgen alvast een goede reis en fijne dag toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen