dinsdag 23 juli 2019

Limoges




Wat vandaag overheerst is het hittegevoel:  plak, zweet, water, douche, 39 graden!
Nu ook nog; het is al 19.00 uur. Ik weet niet hoe warm het nog is maar wel erg warm nog.
Toch zijn we er vandaag op uit gegaan, naar de stad Limoges. Het ligt ongeveer 25 km. hier vandaan. We hadden snel een parkeergarage gevonden, redelijk dicht bij het centrum en om half 11 waren we al bij het Office de Tourisme. Het stond nergens aangegeven maar een oudere meneer liep een paar straten met ons op en na nog een keer vragen hadden we het gevonden.

Limoges is de stad van het porselein. Erg chique porselein met gouden randen maar ook moderne ontwerpen. Er staat een grote fabriek en ook een museum.
Het nieuwe gedeelte van de stad bestaat uit winkels en restaurantjes. 
Het oude gedeelte is ontstaan aan het begin van de 4de eeuw en daarna verder gegroeid en veranderd. In het midden van de oude wijk staat een prachtige kathedraal, Saint-Etienne. Het interieur is prachtig. En het was een hele koele plek om vandaag even uit te rusten. 




Rondom de kathedraal ligt een prachtige botanisch tuin, de Bisschoppelijke Paleis Tuin; opgebouwd uit verschillende lagen, met veel planten, kruiden en vijvers. 
Vanaf dit punt loopt de wandeling naar een middeleeuwse brug die over de rivier de Vienne ligt. Nog tot halverwege de 20ste eeuw, werd de was van de bourgeoisie aan de rechteroever van de rivier gewassen. Dit werd natuurlijk door de hulpen in de huishouding gedaan.




Ook ligt de brug aan de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een grote schelp in de muur duidt daar op. Over de rivier lopen nog meerdere bruggen en het uitzicht is prachtig. In de buurt staan ook een paar musea. Vandaag niet bezocht.



Om een uurtje of half 2 hadden we het wel gezien. Eerst maar iets gegeten en toen terug gewandeld naar de parkeergarage. De stad was rond die tijd zo ongeveer uitgestorven. Het is een prima stad om te bezoeken, m.n. het oude gedeelte is prachtig en als je van winkelen houdt is de stad ook de moeite waard, maar met deze hitte vind ik het zelfs niets.



In Nederland is het ook warm, lazen we in de krant en ook daar blijft het nog wel even zo, begrepen wij.
Hier is het morgen op z’n warmst, daarna een paar graden koeler en in het weekend onweer en flinke afkoeling.
De gemoederen bij kinderen en ouders raken ook redelijk verhit op de camping. Veel huilende kinderen, mopperende ouders. Het valt allemaal niet mee bij deze temperatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten